Jedni sejú, druhí žnú…

Ostatný blog minulého roka sme končili s myšlienkou v mojej duši, že naša námaha s výsadbou kvetov prinesie želané ovocie. My sme prácu začali a farníci pokračovali, starali sa o záhony. Kvety zakvitli a tešili farníkov aj okoloidúcich obyvateľov mesta.

012DSC_4116-kopiaTáto krása mala dohru. V rámci mesta sme získali tretie miesto v súťaži ,,Milión kvetov“, do ktorej sme sa prihlásili začiatkom leta. Primátor mesta Jakutsk A. S. Nikolajev nás odmenil finančným darom 20 000,- rubľov.

 

 

 

To, či sa vrátime na misiu, nebolo jasné, hlavne nám dvom. Aj keď žiadosť direktora don Michalka zaznela. Boh v intimite srdca sa dotýka, povoláva a koná. Mnohí sa čudujú, nechápu a iní obdivujú – je to údel učeníkov Kristových – misionárov. Nech to neznie na našu chválu, ale na Božiu chválu, Pán koná v tichosti.

Art

Po roku spoločnej misijnej práce s Paľom v ďalekom Jakutsku, nás Pán pripravoval na ďalšie prekvapenia na Slovensku. Najprv radosť v podobe krstu vnúčika Michala. V chorobe sme sprevádzali modlitbami a nakoniec aj pochovali Petra, brata Márie. Postretávali priateľov, pokrvnú i saleziánsku rodinu. Mesiac pred naším odletom sme sa stretli s generálnym predstaveným saleziánov, don Angelom Fernandes Artimem v Žiline, ktorý nás veľmi povzbudil a dal nám pocítiť svoju blízkosť aj osobne.

 

DSC_8232Leteli sme 7. 12. 2016 z Bratislavy do Moskvy. Pri katedrále Nepoškvrneného počatia, ktorá je sídlom moskovského biskupa Pavla, slúžia saleziáni z Poľska, Bieloruska, aj Slovák don Andrej Porubčin, ktorý pôsobil dlhé roky v Jakutsku. Počas jeho pôsobenia v meste Jakutsk postavili krásny kostolík Svätej trojice, ktorý patrí do Jakutskej farnosti. Stretli sme don Džendžela. Bol veľmi milý, viackrát zdôraznil, že navštívil Slovensko aj Poprad.

 Odpustovú svätú omšu Nepoškvrneného počatia Panny Márie 8. decembra sme slávili s moskovským arcibiskupom Pavlom Pecim. Našli sme si čas na potulky Moskvou.

 9. 12. smer Jakutsk, divadlo v podobe polárnej žiary. Don Peter Lorenc nás čakal na letisku. Jeho slová ,,Tak vitajte doma!“, boli milé. Jakutsk a mrazivých -45°C a všadeprítomná hustá hmla.

Vianočné prípravy bolo cítiť na každom kroku. Farníčky Kaťa, Tóňa a Nasťa zdobili vianočné pečivo. Pani Lene Avelievej a pani Valentíne Petrovej sa podarilo nájsť sponzorov a nakúpiť darčeky pre deti. Minulý rok na Štedrý večer sme pozvali osamelých ľudí.

Tento rok sme pozvali na Štedrý večer kompletné rodiny, aby videli a zažili zvyky na Slovensku a vo svete. Lámali sme oblátky, Mária palcom namočeným vo včeľom mede urobila krížik na čelo každému z nás. O 21,00 h. bol krátky organový koncert, ktorý nás voviedol do liturgie vianočnej svätej omše o 21,30 h. Kostol bol plný a slávenie bolo naozaj radostné.

Tak ako minulý rok, boli sme potešiť ľudí, ktorí na Silvestra pracujú, spevom a malými darčekmi, požiarnikov, lekárov na pohotovostnej službe, službukonajúce sestry v detskom domove a rodinu, ktorá si osvojila 6 sirôt zomrelej mladej mamky. Pred polnocou sme spoločne poďakovali za starý rok. Bolo za čo ďakovať i za čo prosiť.

Ako to vo svete býva, aj v Jakutsku sa ľudia vyzbrojili. Začal sa súboj ohňostrojov, ktoré nemali konca v mrazivej noci.

 

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *