Konečne som sa odhodlal napísať blog

  • prezentacny
  • titulka
  • img_20161001_203225
  • img_20161004_164834
  • img_20161004_164922
  • valent

Tak konečne, po viac ako dvoch mesiacoch na Luníku, som sa odhodlal podeliť sa so svojimi zážitkami a skúsenosťami z mojej misie, ak týmto honosným slovom môžem nazvať moju prítomnosť tu. Na Luník som prišiel 24. augusta. Prvé dva dni som si to tu len tak obzeral a zoznamoval sa so saleziánmi, saleziánkami. Užitočný som zatiaľ veľmi nebol, lebo počas mojej púte do Santiaga, z ktorej som sa vrátil v deň príchodu sem, som si okrem veľa krásnych zážitkov doniesol aj 12 stehov na ruke. Otvárať fľašu vína bez vývrtky sa dá, ale nie prstami… Na moje narodeniny ma otec Peter (áno, takto tu oslovujeme saleziánov) zobral k svojmu známemu, ktorý je chirurg, aby mi vybral stehy. Od tejto chvíle som už bol práce schopný. Ďalšie dni sme pracovali okolo domu, keďže stredisko je počas letných prázdnin zatvorené. Prišla prvá nedeľa, ktorú tu strávim. Pred sv. omšou mi ukázali tunajšieho zbormajstra Rola, ktorý ma mal naučiť nápev žalmu. Buchol tri akordy na klavíri, niečo zahmkal a povedal mi: Ok, môže byť, poďme k cimbalu.“ Slovo tréma je dosť slabé, na opísanie mojich pocitov. Čo už, nemal som na výber. Našťastie počas omše mi zabudli zapnúť mikrofón, takže všetko dobre dopadlo.

Večer v ten deň sme vyrazili do Popradu na chatu, kde malo prebiehať plánovanie tohoto školského roku. Stále som zovšadiaľ počúval, aké sa tam nikomu nechce ísť a aké to bude strašné, ale vôbec som tomu nerozumel. Keď som sa na druhý deň opýtal, čo je na tomto plánovaní také hrozné, odpovedali mi: Nič, ešte neplánujeme, len hodnotíme.“ Po skončení som už chápal ľudí, ktorí toto zažili už viackrát. 😀 Ale večery boli zábavné! Hranie spoločenských hier ma bežne až tak veľmi nebaví, ale v tejto spoločnosti to bolo úžasné. Napr. sestra Mária len ťažko dokáže prijať výhru a zmieriť sa s tým, že tí, čo prehrali, nevyzerajú šťastní.

Po plánovaní sme sa ja, Jano (môj spoludobrovnoľník), Paľo (náš direktor) a otec Jozef premiestnili do Spišskej Novej Vsi, kde sme sa mali zúčastniť na trojdňovej rómskej konferencii. Program začínal modlitbou. Gitara a kachon v rohu spoločenskej miestnosti ma mohli varovať. Začala pieseň. Ruky okolostojacich sa vo veľkom dvíhali. Bolo to tu. ,,Amen! Amen!“, počuť zo všetkých strán. Prichádza pán v čiernej reverende, na krku nadrozmerný medajlón Panny Márie. Podáva mi ruku. Dobrý.“, pozdravil som. Jano sa nahne ku mne: To bol biskup…“ Čo už… Program pokračuje náhodným rozdelením do skupín. Máme sa porozprávať, čím nás otec biskup zaujal. Hovorím: „Taký mladý a aha, kam to dotiahol.“ Časť skupiny na mňa hľadí nechápavo, časť pohoršene. Nuž… Prepískol som… Čo už… Nasledovala gréckokatolícka liturgia. Tá sa mi dosť páčila. Deň skončil, avšak čakali ma ešte ďalšie dva. Ráno program začína modlitbou. 30 minút, tri akordy a text: Chcem byť tvojou ovečkou, malou a voňavou.“ Nasleduje prednáška o vyhorení, zdieľanie a… chvály číslo 2. Večer máme spolu pozerať film, ja však už mám nachystaný plne nabitý mobil a Plzeň na izbe. Niečo som si z dnešných prednášok zobral. Je mojou povinnosťou v rámci prikázania lásky k sebe a blížnemu udržať si duševné zdravie. A ešte jeden môj postreh z chvál. Pochopil som, že slovné spojenie oháňať sa Svätým Písmom“ môže mať oveľa doslovnejší význam, ako som si myslel doteraz. Pochopil som to vo chvíli, keď som sa počas chvál obzrel a tesne okolo tváre mi preletela biblia v ruke nadšeného pána.

Tak asi takto by som zhrnul naše úvodné dni na misii. Zážitkov mám ešte veľmi veľa, ale na úvod by to hádam stačilo. A neberte prosím všetko vážne. 😀 😀 Prosím!!!

Na záver zopár fotiek… 😛

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Štefan píše:

    kámo, na Luniku IX. som bol párkrát, raz som bol na Borde s chalanmi na tábore ako dobrovoľník, ale sú tomu už nejaké tie roky. niekoľkokrát mi napadlo, že by som sa vrátil na dlhšie tam. drž sa! bude to ťažké, ale s odstupom času uvidíš ovocie 🙂 na to treba mať trpezlivosť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *