Cestovateľské okienko & kvíz

Neviem vlastne ani prečo, no mnohí to tak máme vo svojich hlavách. Ľudia, hospodárstvo, ekonomika, životná úroveň, školstvo, doprava, príroda, dostatok pitnej vody… Predstava o Afrike je pre nás často jednotvárna a veľmi skreslená. Ako prvú vec si predstavíme polorozpadnuté slumy, chudobné deti pýtajúce jedlo a na oblátku safari plnú exotiky, cez ktorú nás prevedie luxusný džíp : ).

Krátko pred mojím odchodom som dostala balíček vojenskej výbavy. Boli tam tabletky na čistenie vody, strukovinové konzervy, varič, sucháre… Z letiska som však prišla taxíkom (po diaľnici), máme tu jedlo a pitnú vodu, bývame v kamennom domčeku a je tu dokonca aj wifi. Áno, v záhrade nám poskakujú opice, (ktoré veľmi rady kradnú čokoľvek, čo dosiahnu z otvoreného okna) a počasie je tu o čosi iné, nakoľko sme vo výške 1 600 m.n.m. a ani nie tak ďaleko od rovníka. Teraz u nás začína leto : ). Časový posun tu je GTM +3 a aj ľudia sú tu o čosi inakší.

Riadime sa heslom: „No problem,“ respektíve, „We will see.“ V preklade je to ale jedno a to isté: „Hakuna Matata.“ Chvíľu mi trvalo zvyknúť si na to a preorientovať sa. Poviem vám ale, že život je tu oveľa pokojnejší a menej stresujúcejší. Žijete to, čo je práve teraz a absolútne sa nezamýšľate nad tým, čo bolo dva dni dozadu alebo čo vás čaká o týždeň. Dnes je dnes. (Aj keď niekedy by nebolo na škodu veci dopredu trochu premyslieť alebo sa učiť poučiť z minulosti…)

Poznáte počet krajín tohto kontinentu? A vedeli ste o tom, že sú tu lyžiarske strediská, že v slume viete platiť mobilom, že tu jazdí Bolt a že aj tu „fičí“ TikTok? Vedela som, že nebudem bývať v buši a že tu budem mať čo jesť. Čo ma však prekvapilo, bola tvár mesta (keď hovorím o Nairobi, tak počtom obyvateľov je skoro také veľké ako celé Slovensko dokopy). Nespevnené okraje vozovky a chodníky červenej zeme s výmoľmi zaplnenými dažďovou vodou. Lemované sú však zelenými záhradami v rozpuku pestrofarebných kvetov.

Keď sa chcete niekam dostať, môžete ísť taxíkom, motorkou, matatu alebo tuktukom (niečo ako trojkolka pre päť ľudí). Autobus tu slúži na dlhšie vzdialenosti a vlak je pre veľmi bohatých. Cestovať matatu je celkom zaujímavé. Buď postojíte niekde na kraji cesty alebo sa vydáte pešo a on vám veľmi rád zastaví. Dohodnete cieľ vašej cesty, cenu a ide sa. Keď je vás tam viac ako pätnásť, dostanete doštičku, ktorú vsuniete do uličky medzi dve sedadlá. Ak cestou dôjde palivo, nič si z toho nerobte. Je dosť pravdepodobné, že o pár metrov zastavíte na pumpe alebo vaša cesta jednoducho končí.

Je dobré, ak nejdete osamote, nakoľko biela koža je znakom toho, že máte veľa peňazí. Na ulici vás kdekto zastaví s prosbou o milodar či fotku (v zoo som bola očividne zaujímavejšia než žirafy : )) alebo s ponukou na sobáš (pričom na veku nezáleží, lebo cieľom je lacná letenka do Európy).

Život je tu rovnaký a zároveň uuuuplne odlišný. Táto zem je chudobná, no na druhej strane veľmi bohatá. Nazvala by som ju svetom paradoxov, no chcela som len povedať – Afrika je Afrika. Máme možnosť vedieť toho veľa a zároveň toho vieme tak málo. Negeneralizujme, ale hľaďme na svet s otvorenými očami a vnímajme ho taký, aký je. A tak, milí moji, mám tu pre vás zopár otázok o tom, čo ste ne-vedeli o Afrike (a konkrétne o Keni). Naštartujte mozgové závity a nezabudnite do komentára napísať Vaše výsledky a dojmy : ).

Prajem Vám dni plné žiariaceho slnka vo Vašich srdciach a veľkú zásobu lásky, trpezlivosti, nádeje a radosti pre tých, ktorí sú vôkol Vás. Držme sa slov don Bosca, že milovať nestačí, ľudia vôkol nás musia cítiť, že sú milovaní : ). Posielam objatie!

Vaša Veronka : )

 

 

 

Kvíz „Čo ste o Afrike ne-vedeli“

  1. Africké ženy sú známe okrem svojho obliekania i typickými účesmi zloženými z mnohých zapletaných vrkôčikov. Ktoré z tvrdení nie je správne?
    a) Zapletané vlasy označujú príslušnosť ku kmeňu, rodinný stav, moc a náboženstvo
    b) Na úpravu vlasov sa používa akrylová vlna alebo priadza
    c) Maximálna dĺžka trvanlivosti účesu je jeden mesiac
    d) Úprava vlasov v závislosti od ich dĺžky a typu účesu trvá 4-10 hodín

  2. Ktorý pojem z možností má rovnakú výslovnosť a aj význam v slovenčine a swahilčine?
    a) šošovica
    b) čaj
    c) ahoj
    d) dom

  3. V ktorom africkom štáte sa nenachádza lyžiarske stredisko?
    a) Maroko
    b) Zimbabwe
    c) Lesotho
    d) Juhoafrická republika

  4. Ktorú zo značiek nenájdete v hlavnom meste Nairobi?
    a) Carrefour
    b) Decathlon
    c) KFC
    d) McDonald´s

  5. Koľkými jazykmi sa hovorí v Keni (okrem angličtiny a swahilčiny)?
    a) 68
    b) 15
    c) 72
    d) 54

  6. Ktorý kenský kmeň je najväčší?
    a) Elmolo
    b) Massai
    c) Kikuyu
    d) Samburu

  7. V akých mesiacoch prebieha školský rok v Keni?
    a) od januára do októbra
    b) od januára do novembra
    c) od septembra do júna
    d) od februára do októbra

  8. Jedným z typických afrických jedál sú mandazi. Ktorá z možností je nesprávna?
    a) Mandazi pochádza zo swahilského pobrežia Afriky
    b) Na prípravu mandazi sa používa múka, olej, voda, cukor, droždie a mlieko
    c) Jedlo sa musí jesť hneď po príprave, je nemožné ho ohriať
    d) Mandazi si typickým jedlom pre Keňu a Tanzániu

  9. Keňa je najväčším producentom ……….. v Afrike.
    a) kávy
    b) čokolády
    c) čaju
    d) mobilov

  10. Čo znamená swahilský pojem „Asante“?
    a) Dobrý deň
    b) Ďakujem
    c) Ako sa máš
    d) Si krásna

*Odpovede nájdete za fotkami : )

Odpovede: 1c, 2b, 3b, 4d, 5a, 6c, 7b, 8c, 9a, 10b

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Paľo píše:

    Ahoj Veronika,
    aj keď si ďaleko, predsa ťa cítime, že si ľaľa tu kdesi blízko. Lebo vieme, že Boh je stále na blízku pri každom z nás. Nech si slniečkom pre každého tam kdesi. K nášmu sviatku

  2. Maria píše:

    Srdecne pozdravujem, Veronika. Velmi rada citam Vase prispevky o zivote v Afrike. Test bol zaujimavy. 4 otazky som neuhadla… Mam sa este co ucit. Afrika mi je blizka. Bola som nedavno sluzobne na Madagaskare. Vela zazrakov nas vsade stretava, ked sme im otvoreni. Tesim sa na dalsi putavy text a prajem vsetko dobre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *